Burun Eğriliği

Burun eğriliği burundaki boşluğu ikiye ayıran ve kemik ile kıkırdaktan oluşan bölümün eğilmesidir. Burun kemiği eğriliği bazen tek taraflı olurken bazen her iki tarafa doğru oluşabilir. Burnun içerisindeki yapının ön bölümü kıkırdak, arka bölümü ise kemikten oluşur. Olması gereken burun kemiği tam ortada bulunur. Burnun sağ ve sol tarafına eşit uzaklıktadır. Eğer bu yapı kaymış duruma gelirse burada burun eğriliği oluşmuş demektir.

Burun eğriliğin de en sık görülen şikayet burunda tıkanma olmasıdır. Tıkanıklık geceleri gündüze oranla çok daha fazla hissedilir. Hastanın rahat nefes alamama, horlama, baş ağrısı, geniz akıntısı, öksürük ve de çabuk yorulma gibi şikayetleri varsa bunlara burun eğriliği rahatsızlığı sebep olabilir.

Buruna gelen darbeler, düşme veya yüz kemiklerinin gelişmesi sırasında kemiklerin birbirleri ile orantısız büyümesi gibi durumlar burun eğriliğine sebep olabilir. Bebeklikte de alınan darbeler hatta doğum anında oluşan travmalarda da burun eğriliğinin oluşmasında etkili bir faktördür.

Burun eğriliği tedavisi olana kadar kişi de burun tıkanıklığı, rahat nefes alamama gibi sorunlar oluşturabilir. Bu sorunlar burun eğriliği rahatsızlığını daha ileri seviyeye taşımasa da başka tür rahatsızlıklara sebep olur.

Burun eğriliği nefes alıp vermeyi zorlaştırarak yeterli oksijen alınmasını engelleyerek ileri yaşlarda akciğer ve kalp hastalıklarının oluşmasına neden olabilir. Ayrıca aynı sorun mevcut hastalığın iyileşme süresini de uzatabilir. Hasta geceleri ağızdan nefes almaya başlar. Bununla birlikte havanın nemi ve ısısı ayarlanamadığı için kronik farenjitin ortaya çıkması kolaylaşır. Burun eğriliği sinüzite, geniz akıntısına ve bronşite de yol açabilir.

Burun eğriliğine sebep olan sorunlar ve burun eğriliğiyle ilgili şikayetler doktora anlatılmalıdır. Ayrıca bu tür rahatsızlıklarda izlenecek yollar çok önemlidir. Bunlar hakkında önceden araştırma yaparak fikir edinmeniz gereklidir.

Doktor hastanın hikayesini dinledikten sonra burun içini ve septumun pozisyonunu muayene edecektir. Bu işlem hastada rahatsızlık oluşturmayacak yöntemlerle gerçekleşmektedir. Doktor burun eğriliğinin derecesini muayene esnasında ölçer. Daha detaylı bir sonuç için endoskopik muayene ve bilgisayarlı tomografi istenebilir.

Burun ortasındaki kıkırdak her insanda düz olmadığı için hastaya rahatsızlık vermeyen hafif derecedeki eğrilik tedavi gerektirmemektedir. Fakat problem oluşturup hastaya rahatsızlık veriyorsa tedaviler cerrahi yöntemlerle gerçekleşir. Septoplasti ameliyatı bu cerrahi yöntemlerden en çok tercih edilenidir. Hasta 18 yaşından küçük olduğu zaman 18 yaşına gelmesi beklenir. Bunun tek sebebi çocuğun büyüdükçe değişmekte olan yüz hatlarının tam oturmasını beklemektir. Burun ameliyatında lokal ya da genel anestezi uygulanmaktadır. Zor olmayan yaklaşık 1 saat süren bir ameliyat olmakla birlikte hasta normal hayatına çok kısa bir süre içinde devam etmektedir. Eskiden kırarak yapılan burun ameliyatları şimdi hastanemizde ultrasonik cihazla kırmadan daha konforlu şekilde yapılmaktadır.

Ameliyat sonrasında hava kanalları serum ya da spreylerle yıkanarak açık tutulmaya çalışılır. Burunda oluşması mümkün kabukların önlenmesi ya da azaltılması için nemlendirici damlalar kullanılır. Hasta ameliyat sonrası 4 hafta boyunca her hafta burun temizliğini yaptırmalıdır.

İlgili Uzmanlarımız



İlgili Uzmanlarımız
Op. Dr. Bülent KARAPINAR
(Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı )

Op. Dr. Halil ÇALIŞKAN
(Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı )

İlgili Branşlar



İlgili Branşlar
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

SAĞLIĞINIZI YAKINDAN TAKİP EDİN!